pistacje, świeże maliny i płatki kwiatów do dekoracji (np. kwiaty brokułu, lawendy, bratki, róże, wrzos)
Przygotowanie
Ciastka kruszymy, dodajemy kakao i roztopione masło. Wszystko razem łączymy w gładką masę, którą wykładamy spód wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy.
Przygotowujemy masę jogurtowo-jajeczną: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę razem z dwiema łyżkami cukru lub ksylitolu. Resztę cukru wraz z cukrem waniliowym dodajemy do żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy budyń, ubijamy jeszcze chwilę.
Jeśli lubicie słodsze desery, można dodać więcej cukru. Dodajemy roztopione masło i sekretny składnik, czyli jogurt naturalny.
Wszystko delikatnie mieszamy rózgą, dodając pianę z białek.
Na przygotowany spód wlewamy masę jogurtową.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 1 godzinę.
Po wystudzeniu polewamy roztopioną białą czekoladą (może być też gorzka, co kto lubi). Dekorujemy malinami, pokruszonymi, obranymi pistacjami i płatkami jadalnych kwiatów.