Kurczaka umyć, posolić, podsmażyć na złoto na patelni na oleju. Dolać szklankę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut, przewracając mięso. Po tym czasie zdjąć z patelni, wystudzić. Obrać ze skóry i mięso drobniutko posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa.
Farsz mięsny doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dolać trzy łyżki oleju, żeby nie był suchy. Dokładnie wymieszać.
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć na sito i mocno odcisnąć. Można też odcisnąć w ściereczce.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wymieszać dokładnie surowe ziemniaki z ugotowanymi. Dodać skrobię, która powstała na dnie miski z płynem po odciśnięciu startych, świeżych ziemniaków. Zagnieść.
Z ciasta uformować wałek. Pokroić w trzycentymetrowe kawałki. Każdy kawałek rozgnieść w rękach na placuszek, nałożyć łyżeczkę farszu, zamknąć (jeśli będzie trzeba, można podsypać ciasto mąką ziemniaczaną lub pszenną).
Pyzy ugotować w lekko osolonej wodzie na delikatnym ogniu (od momentu wypłynięcia 2-3 minuty).
Polać podsmażoną na oleju cebulką. Podawać tak jak na Różycu - w słoikach zawiniętych w gazetę. Można także podawać z ogórkami kwaszonymi lub kiszonymi.
Mądry obiad do 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka