Kawałki. Regionalne, specjały

Znaleziono: 28 produktów

Sortuj po:

Najpopularniejsze

4
05
 

0,2 kg

20,25 zł/1 kg

11
09
 

92,40 zł/1 kg

5
00
 

0,15 kg

33,33 zł/1 kg

6
79
 

0,1 kg

67,90 zł/1 kg

3
99
 

0,05 kg

79,80 zł/1 kg

5
00
 

0,1 kg

50,00 zł/1 kg

4
29
 

0,2 kg

21,45 zł/1 kg

5
00
 

0,15 kg

33,33 zł/1 kg

5
00
 

0,15 kg

33,33 zł/1 kg

10
49
 

0,11 kg

95,36 zł/1 kg

15
53
 

135,00 zł/1 kg

4
15
 

0,05 szt.

83,00 zł/1 szt.

8
50
 

0,25 kg

34,00 zł/1 kg

11
19
 

79,90 zł/1 kg

14
78
 

59,10 zł/1 kg

11
30
 

86,90 zł/1 kg

8
29
 

0,1 szt.

82,90 zł/1 szt.

11
58
 

77,20 zł/1 kg

11
72
 

83,70 zł/1 kg

18   
75
15
99
 

0,5 kg

31,98 zł/1 kg

-15%
6
77
 

67,70 zł/1 kg

4
99
 

0,055 kg

90,73 zł/1 kg

16
96
 

106,00 zł/1 kg

35
90
 

1 kg

11
98
 

85,60 zł/1 kg

23
75
 

0,28 kg

84,82 zł/1 kg

18
09
 

0,18 kg

100,50 zł/1 kg

z 1

Najlepsze kawałki, regionalne, specjały

Tradycja serowarska sięga wielu stuleci wstecz i przez ten czas różne regiony wyspecjalizowały się w produkcji określonych gatunków sera. Co zrozumiałe, do ich produkcji wykorzystuje się głównie ten rodzaj mleka, który jest w danym miejscu najpowszechniejszy, dlatego w Polsce przeważają sery z mleka krowiego, podczas gdy na przykład w Grecji większość to sery owcze bądź kozie. Z szeroką ofertą takich produktów można się zapoznać w kategorii „kawałki, regionalne, specjały” na carrefour.pl

Czym wyróżniają się sery regionalne?

Sery wytwarza się w niemal każdym zakątku świata, i choć metody produkcji są z grubsza podobne, to jednak jest różnica nie tylko w rodzaju mleka, ale też procesie fermentacji, dojrzewania czy stosowania specjalnych gatunków pleśni wzbogacających smak. To sprawia, że sery regionalne zyskują swój unikalny charakter, co odróżnia je od innych gatunków. Niektóre sery mogą być produkowane wyłącznie w określonych regionach serowarskich. Wolno oczywiście takie rodzaje sera wytwarzać w innych miejscach, tyle że nie mają one prawa do używania oryginalnej nazwy – prawdziwa Feta jest wyłącznie z Grecji, natomiast w Polsce jest to już ser typu feta.

Sery regionalne, specjały – jak wybrać?

Bardzo często opis produktu to na przykład ser typu szwajcarskiego, co określa, z jakim rodzajem sera mamy do czynienia – w tym przypadku chodzi o sery z krowiego mleka, podpuszczkowe, dojrzewające. Sięgając po ser edamer można się spodziewać łagodniejszego smaku z orzechowymi nutami. Popularnym regionalnym specjałem jest także ser wędzony, zarówno w plastrach, jak i grubych nitkach, charakteryzujący się wyrazistym, słonym smakiem.

 
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu