Aronia: właściwości i zastosowanie

Aronia to krzew z rodziny różowatych, pochodzący ze wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej. Roślina ta uprawiana jest również w Polsce, a jej owoce świetnie nadają się do różnorodnych przetworów. Podpowiadamy, jakie są właściwości aronii i co warto zrobić z jej jagód!Aronia: właściwości i zastosowanie

Właściwości aronii

Aronia to skarbnica składników odżywczych. Można znaleźć w niej m.in. witaminy: B2, B3, B9 (kwas foliowy), C, E i PP, a także minerały, takie jak: żelazo, miedź, jod, mangan, wapń. W aronii występują również flawonoidy: kwercetyna, rutyna, leukocyjany, katechiny, antyocyjany, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Według ekspertów medycyny regularne spożywanie owoców aronii, bogatej w przeciwutleniacze, może być skuteczną formą profilaktyki nowotworowej – wolne rodniki bowiem mogą przyczyniać się do rozwoju komórek rakowych.

Występujące w owocach aronii bioflawonoidy chronią organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami oraz wzmacniają ogólną odporność organizmu. Regularne spożywanie aronii może obniżać ciśnienie krwi, zapobiegać chorobom układu krążenia, a także wzmacniać naczynia krwionośnie. Warto, aby po aronię sięgały osoby cierpiące na choroby oczu, a także na zapalenie pęcherza, gdyż zakwasza ona mocz. Ze względu na wiele liczne właściwości odżywcze aronia często określana jest mianem „superdfood”.

Kiedy najlepiej zbierać aronię?

O tym, iż aronia jest dojrzała, świadczy przede wszystkim zmiana koloru owoców na granatowy, prawie czarny. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na liście – stają się one wówczas żółte lub pomarańczowe. Od tego momentu należy odczekać jeszcze 2 tygodnie i dopiero wówczas je zerwać – owoce są dzięki temu mniej cierpkie. Aronia dojrzewa zazwyczaj pod koniec sierpnia lub na początku września.

Co zrobić z aronii?

Owoce aronii są z reguły dość cierpkie i kwaśne, dlatego niewiele osób decyduje się je spożywać na surowo. Z powodzeniem można z nich jednak przyrządzać różne przetwory, np. soki, dżemy i nalewki.

Sok z aronii

Jeśli chcesz przyrządzić domowy sok z aronii, przygotuj 1 kg owoców, 250 g cukru, szklankę wody oraz cytrynę. Jagody umyj, odsącz i rozdrobnij za pomocą miksera. Następnie włóż je do garnka, dodaj pozostałe składniki i gotuj przez ok. 30-40 minut. Kolejno przecedź sok przez sitko i przelej do przygotowanych butelek. Odwróć je kilka razy do góry dnem, aby wszystkie składniki raz jeszcze się wymieszały i odstaw je w chłodne miejsce.

Sok z aronii możesz pić z wodą, a także dodawać do herbaty czy polewać nim domowe lody.

Sok z aronii – właściwości

Aronia najczęściej wykorzystywana jest do robienia soków. Regularne picie tego napoju korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci, wzmacnia odporność i zapobiega występowaniu niektórych chorób. Dodatkowo może pomagać w trawieniu oraz wspierać organizm podczas walki z objawami grypy lub przeziębienia.

 

Sok, nekar a może napój – zobacz, co jest najzdrowsze!

Dżem z aronii

W domowym zaciszu z łatwością przyrządzisz również dżem z aronii. Pierwszym krokiem jest umycie i wysuszenie owoców. Następnie 1 kg jagód należy zasypać ok. 1 kg cukru, w zależności od preferencji twoich i twoich domowników. Im więcej cukru, tym oczywiście domowy dżem będzie słodszy. Po zasypaniu owoców cukrem należy podgrzać całość w garnku, zalać wszystko połową szklanki wody i gotować aż do zgęstnienia – pilnuj przetworu, aby masa nie przypaliła się! Po zgęstnieniu owoców należy przełożyć powstały dżem do wyparzonych słoiczków i dobrze je zamknąć.

Nalewka z aronii

Z aronii możesz przygotować także leczniczą nalewkę. Spożywana w niewielkiej ilości może wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi, oczyścić organizm z toksyn, a także wspomóc w leczeniu przeziębienia.

W ofercie Carrefour znajdziesz wiele gotowych produktów z aronią w roli głównej, np. aronię kandyzowanąsok z aroniidżem z aronii o obniżonej zawartości cukrów czy herbatkę owocowo-ziołową.

Przeciwskazania do spożywania aronii

Choć aronia ma wiele dobroczynnych właściwości i jest bardzo zdrowa, powinny uważać na nią osoby cierpiące na niskie ciśnienie krwi, chorobę wrzodową, stany zapalne żołądka i dwunastnicy, chorobę wieńcową oraz zakrzepowe zapalenie żył. Jeśli masz wątpliwości, czy możesz sięgać po owoce aronii, skonsultuj się z lekarzem prowadzącym.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu