Marki
Sortuj po:
Najpopularniejsze
0,5 kg
10,38 zł/1 kg
z 1
Mąka to produkt niezbędny w każdym domu, w którym piecze się ciasta, smaży naleśniki, robi pizzę czy pierogi. Ponadto nie wystarczy mieć jeden rodzaj tego artykułu. Do przyrządzenia danego dania należy użyć mąki zalecanej w przepisie. Bogaty wybór takich produktów dostępny jest w kategorii „Mąka” na carrefour.pl.
Mąka powstaje w wyniku zmielenia ziarna. W zależności od tego, z jakiego rodzaju zboża została pozyskana, może być używana jako produkt spożywczy, ale również przemysłowy czy pasza. Dostępne są różne rodzaje mąki – mają one inne nazwy oraz typ. Bardzo popularna jest mąka pszenna, która ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jest ona wykorzystywana m.in. do pieczenia ciast. Powszechnie używana jest także mąka żytnia, która zawiera białko o dobrej wartości biologicznej. Jest to produkt polecany cukrzykom ze względu na niższy indeks glikemiczny w stosunku do mąki pszennej. Częstym wyborem Polaków jest także mąka orkiszowa – bardziej wartościowa od pszenicznej, a ponadto ma niski indeks glikemiczny. Można z niej m.in. piec ciasta, chleby czy robić ciasto na pierogi. Jeszcze inne właściwości ma mąka kukurydziana. Zawiera ona wiele witamin i minerałów o działaniu antyoksydacyjnym. Sprawdza się w przypadku pieczenia ciast, a także robienia tortilli.
W opisach poszczególnych produktów znajdziemy również wzmiankę o ich typie. Może to być typ 00, 500, 550 i nie tylko. Informacja ta określa zawartość substancji mineralnych w produkcie. Jeśli ich ilość to 0,55 proc., to wtedy jest to mąka typ 550, natomiast w przypadku 0,72 proc. – typ 720. Jaki typ jest najlepszy? Im wyższy wskaźnik, tym produkt jest bogatszy w składniki mineralne, ale należy pamiętać, że każdy typ mąki ma inne zastosowanie. Np. idealna mąka do pizzy włoskiej to typ 00.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies